A múlt héten egy diplomaátadó ünnepélyre voltam hivatalos, és meghívottként kívülről szemléltem a friss diplomásokat szakmai karrierjük egyik legfontosabb eseményén.

 

Jaj, azok a “nagy napok”…!
Részvéttel vegyes kínossággal figyeltem meg a friss diplomásokat szakmai karrierjük egyik legfontosabb eseményén. Láttam a feszengéseket, az ingatag cipősarkakat, a félszeg mozdulatokat. Sajnáltam, hogy egy ilyen sikerpillanatot nem tudnak teljes magabiztossággal és önazonosan megélni.

Eközben megfogalmazódott bennem, hogy igen, pontosan ezért szeretnék segíteni! Mert az imázstanácsadás nem egy úri huncutság, nem csak egy self care program, hanem problémamegoldás. Legalábbis nálam.

Teljesen valid, hogy ha nem akarsz foglalkozni mélyrehatóan a reprezentációddal, ezért vagyok én, hogy segítsek. Minden esetre a cél az, hogy ne ezen múljon. A megjelenés legyen rendben, azután pedig már te következel a színen! De könyörgöm, ne a külsőd miatt kerülj lépéshátrányba.

Lényeg a lényeg, összeszedtem a legfőbb bakikat, amelyek megragadták a figyelmemet. Ezeket meg is osztom veletek, illetve hogy mit javaslok helyette.

De előbb értelmezzük a helyzetet:

Az etikett alapja a tisztelet. Az etikettnek megfelelő megjelenés az alkalomhoz illő.

Lefordítva:
diplomaátadó = nappali protokolláris esemény

Kulcs:
nappali -> tehát NEM esti party viselet
protokolláris -> szigorú szabályok szerinti, formális, NEM lehet casual, sem „formabontó”

Ez a dress code egy külön szekciót érdemel a gardróbodban. Ha vannak ilyen vakfoltok, akkor töltsd le az ingyenes kapszulagardrób-útmutatómat, mert abban pl. ez is szerepel.

Mik ezek az alkalmak?

Minden, ami nappal történő formális esemény. Magánéletben rendszerint házasságkötési szertartás, temetés, keresztelő. Ezen kívül bármilyen üzleti vagy hivatalos esemény megkívánhatja ezt a dress code-ot. Ha inspirációt keresel, akkor a legjobb megnézni a first ladyk és a brit királyi előkelőségek nappali viseleteit.

Mi az elvárás?

Visszafogott, inkább konzervatív ruha vagy kosztüm, zárt körömcipővel és kisméretű kézitáskával vagy clutch-csal. A haj legyen ápolt és formázott, a smink decens. A viselkedés pedig az alkalomhoz illően magabiztos és méltóságteljes.

Baki 1: A dress code ismeretének hiánya

Ezt az fentebb tisztáztuk.
Nyomatékosítva: az olyan darab, amely kimondottan HÉTKÖZNAPI vagy ESTI, az NEM megfelelő!
Ez a kiegészítőkre is fokozottan vonatkozik, hiszen azzal lehet a legjobban árnyalni a szett alkalomhoz illőségét: egy egyszerű ruha több dress code-hoz is passzolhat, attól függ, mivel kombinálod – és a látottak alapján leggyakrabban itt bukik el a dolog.

Baki 2: Cipők

A cipő kulcsfontosságú az etikettben. Végső soron a cipő árulkodik a legtöbbet a viselője kifinomultságáról és jólöltözöttségéről, valamint a szett alkalmiságát is behatárolja.

❌ balerina, tornacipő, loafer, bármilyen lapos talpú
❌ 8 cm-nél magasabb sarok
❌ nyitott, pántos, fűzős, megkötős
❌ szandál
(Ezekre mind láttam példát!)

✅ zárt körömcipő, 4-8 cm magas sarokkal

Baki 3: Villantások

Azt hittem, hogy ez evidens: az ilyen-olyan kivágott ruhák, mély dekoltázs, mély hátkivágás hordoz némi kockázatot.

Amit láttam:
❌ lecsúszott az egyik vállról a ruha, és alatta ott ragyogott a melltartópánt
❌ a mély hátkivágás láttatni engedte a bikinifelső helyét, miután lebarnult az illető (!!!!!!), tehát ami egy szép hátvillantásnak szánt, azt keresztbe szelte egy fehér barnuláscsík

✅ visszafogott, kontrollálható kivágású ruha
✅ pántnélküli melltartó (lásd a legutóbbi reelemet)

Baki 4: Helytelen magatartás

A viselkedéskultúra talán még az öltözködésnél is homályosabb a legtöbbek számára. Az etikettnek megfelelő öltözet fabatkát sem ér, ha közben a magaviselet nem üti meg a mércét.
Mire gondolok pontosan?
Az emberek nincsenek tudatában a testüknek.
Nem tudják kontrollálni, nem tudják, hogy hogyan mutatnak kívülről egy bizonyos testtartásban, vagy hogy mit üzennek magukról tudat alatt a testbeszédükkel.

Amit láttam:
❌ feszengés a ruhákban, húzogatás, tűrögetés, mocorgás
❌ helytelen üléspozíció, szétálló, befelé forduló lábak
❌ hátra dőlés a széken, túlzott kényelembe helyezkedés
❌ karok keresztbe fonva
❌ grimaszolás
❌ a magas cipősaroktól imbolygó lábak

Valaki balerinacipőben ült a sorban a székén, mellette papírzacskóban volt a magassarkúja, és mielőtt szólították, vette át a cipőjét!

A helyes magatartás:
✅ egyenes hát (ülve és állva is)
✅ összezárt, párhuzamosan álló lábak
✅ kezek lazán összekulcsolva
✅ nem igazgatjuk a ruhánkat állandóan, olyan ruhát, cipőt vegyünk fel, amit tudunk is viselni
✅ nyugodt, méltóságteljes magaviselet
✅ neutrális arckifejezés vagy enyhe mosoly
✅ cipő, ami elég kényelmes ahhoz, hogy tudjunk járni benne és kibírni a rendezvényt (legalább az autóig)

Ez az összegzés az esemény aktív résztvevőire lett kihegyezve, mert ilyenkor rajtuk van a reflektorfény, emiatt nekik jobban kell figyelniük. De természetesen vendégként, meghívottként, kísérőként is illik figyelni ezekre az alapelvekre. És ha már diplomaosztó: tartózkodjunk a hangos ujjongástól, füttyögéstől, ez nem egy focimeccs! (Érvényes bármilyen hivatalos ünnepségre, évzáróra, díjátadóra stb.) A büszkeségünket inkább élő szóban, gratulációval fejezzük ki inkább!

Privát üzenetben szóba került, hogy mi lehet az oka ezeknek a tömeges bakizásoknak. Véleményem szerint a kultúránkból veszett ki ez az érték, nem az emberek a hibásak. Nem kapjuk meg a neveléssel, a szocializációval ezeket az ismereteket, és a legtöbben nem hanyagságból, hanem az ismeretek hiánya okán vétenek.

Ezért tartom nagyon fontosnak az edukációt az illemmel kapcsolatban. Ez egy eszköz, nem kell minden percben ezen görcsölni, de ha szükség van rá, elő lehessen venni, tudd alkalmazni. Így a 4+1 faktoros Komplex Stílustanácsadáson külön fejezetet szentelek a megfelelő ülés és állás megtanítására. Ha szeretnél részt venni, itt tudsz jelentkezni.

Hogyan tudok Neked is segíteni?

A misszióm az, hogy segíthessek Neked is az elegancia felé vezető úton – a világnak több kifinomult Hölgyre van szüksége. Ha Te is szeretnél ebbe az irányba fejlődni, akkor foglalj időpontot hazánk egyetlen elegancia-fókuszú stílustanácsadására most!