Ez a testalkat-módszer nem korrigálni akarja a testarányaidat, hanem harmóniába kerülni azzal.

Minden testarány szép a maga módján

A Jin-Jang metódus korántsem új, mégis kevesen ismerik, és még kevesebben használják a szakmában, főleg itthon. Ez nem véletlen, ugyanis a kidolgozott irodalmához képest kevesen veselkednek neki az áttanulmányozásának, és talán nehezebb is átadni az ügyfeleknek a tudnivalókat, ugyanis ezt nem lehet három mondattal elintézni.

Ez egy rendkívül komplex és alaposan kidolgozott metódus. Nem elég síkidomokat látni, hanem egy specifikus háromdimenziós érzékelést igényel.

Ne ijesszen el a taoista filozófiából ismerős Jin-Jang kifejezés, nem lesz szó semmiféle spiritualitásról. Csupán a módszer alapjául szolgáló elméletre utal, amely szerint a világon mindent (a testünket is) áthatják a Jin („feminin”) és Jang („maszkulin”) energiák.

A testünkre vonatkoztatva ezek jellemzői az alábbiak:

Jang

 • magas
 • szögletes
 • éles és széles csontozat
 • magas vagy egzotikus járomcsont
 • tompán szögletes állcsont
 • éles arcvonások, karakteres orr
 • négyszögletes vállak
 • egyenes testvonalak
 • nagy kezek és lábak
 • tiszta színek
 • extrém hajtextúra (selymesen sima, extravékony-szálú vagy vadul göndör)

Jin

 • alacsony
 • ívelt
 • gömbölyű formák
 • törékeny csontozat
 • nagy, csillogó szemek
 • finoman hegyes állcsúcs
 • lejtős vagy kúpos vállak
 • homokóra sziluett
 • kis kezek és lábak
 • áttetsző bőr
 • lágy textúrájú, ragyogó haj

Ezen tulajdonságok mindenkiben különböző arányban találhatók meg és ez alkotja az egyediségünket. Azonban az erre épülő styling módszer kidolgozói különböző kategóriákat állapítottak meg, amelyek a következők:

Ezeket a fő kategóriákat a műfaj legnevesebb képviselője, David Kibbe tovább árnyalta azzal, hogy a logikája szerint minden fő kategóriának van egy Jang-domináns és egy Jin-domináns alkategóriája (kivéve a skála két végének, mert azok már önmagukban extremitást képviselnek).

Így jött létre a Kibbe-féle testtípusrendszer, amelyet azóta világszerte sok szakember átvett. Büszkén állíthatom, hogy tudomásom szerint Magyarországon nálam érhető el elsőként a Kibbe-féle testalkatelemzés professzionális stílustanácsadás keretében. Tudj meg többet a tanácsadásról.

A nőies megjelenés nem a derékvonaltól függ

A 13 Kibbe-típusba mindenki beleillik. Láthatod, hogy nincs helye a különbségtételnek testalkatok között: ugyan mi értelme lenne összevetni Beyoncét Keira Knightleyval, vagy Eva Longoriát Jennifer Anistonnal? Mindegyik nő teljesen más alaptípus, és egyik sem szebb a másiknál.

Fontos: Az látnod kell, hogy a divatszakma a 13-ból mindössze egy-két altípust preferál a modellek tekintetében. Ez az oka annak, hogy a nők nagy része úgy érzi – méghozzá joggal -, hogy az üzletekben kapható ruhákat nem rájuk tervezik, és nem tudnak azonosulni a kampányokban és kifutókon látható testideállal. Lehet, hogy te magad is rájöttél már, hogy alapvetően a skála Jang-oldalán elhelyezkedő testalkatokról van szó, de ennél is konkrétabban elsősorban a Drámai Naturális, másodsorban a Drámai altípusról. Az ilyen felépítéssel rendelkező hölgyek általánosságban anatómiailag megfelelnek annak az elképzelésnek, melyet “modell-alkatnak” nevezünk, de természetesen az iparági sztenderdek ennél is több paramétert határoznak meg.

De akkor mit vegyek fel?

És akkor térjünk végre az öltözködésre, amiért mindannyian itt vagyunk. 🙂

Kibbe a módszertanában nagyon részletes útmutatót ad arra vonatkozóan, hogy egyes altípusok miből milyen szabásokat, anyagokat válasszanak, de kitér az outfit összeállításának szempontjaira és a színhasználatra is. Lehet, hogy felteszed magadban a kérdést, hogy „jó-jó, de mi van, ha nekem ezek az iránymutatások nem találkoznak az ízlésemmel?”

Teljesen jogos felvetés, ezt bizony mérlegelni kell. A jó hír az, hogy általában több opciót ad, és csak bizonyos tendenciákat érdemes szem előtt tartani, ha a legtöbbet szeretnénk kihozni az anatómiánkból. Ezek nem kötelező érvényű szabályok, hanem támpontok: vedd figyelembe őket a vásárlási döntéseidnél, és meglátod, hogy szignifikánsan javulni fog a hordott és nem hordott darabok száma a szekrényedben!

Tudatosságra nevel, ami nem csak a pénztárcádat terheli kevésbé, de a környezetet is. És persze neked is jobb érzés lesz az, hogy egyből felismered ránézésre, hogy melyik darab állhat jól és melyik nem, valamint könnyebb lesz dönteni és elengedni olyan darabokat is, amelyek nagyon tetszenek, de végső soron nem szolgálnának téged, így csak felesleges pazarlás lenne megvenni azért, hogy csak a belefektetett pénzt lásd benne, ahogyan kihasználatlanul csügged a gardróbodban.

Természetesen mint imázstanácsadó, tisztában vagyok vele, hogy nem ez az egyetlen szempontrendszer, amelyet figyelembe kell venni a megfelelő ruhák kiválasztásánál: ott vannak még a színtípusunkhoz illő árnyalatok, az egyedi ízlésvilágunk, és a belsőnkből kisugárzó esszenciánk is, amelyek árnyalják a képet, és gondoskodnak arról, hogy a ruáid a lehető legjobban illeszkedjenek hozzád és az életedhez.

Tudom, ezt mind kitalálni rengeteg munka lenne egyedül! Megtapasztaltam, hiszen alapvetően én is azért kezdtem el mindezzel foglalkozni, hogy magamból kihozzam a maximumot. Időközben pedig annyira elmélyültem a témákban, hogy már professzionális szinten tudok segítséget nyújtani, hogy neked ne kelljen évek alatt ezer forrásból összeszedegetned a megfelelő (és hiteles) információkat.

Folytasd az olvasást ezzel:

Rohadt alma és fonnyadt körte - Ezért nem voltál soha kibékülve a testeddel

Nők millióiban kelt önértékelési zavart, hogy a „divatszakértők” többsége azt sulykolja beléjük – beleértve sajnos a magyar stylistok és stílustanácsadók 95%-át -, hogy az egyetlen nőies, ideális és kívánatos testforma az úgynevezett homokóra-alak…